Binjomin

Miért?

2017. március 13. - Binjomin

A dal különleges műfaj. A zenéje energetizál, a szövege emlékeztet. Annyi szép és jó dologra gondolunk, de idővel elsikkadnak. Inkább leírom a dalaimba, hogy emlékeztessem vele magamat. A zene összeköt, ezért úgy igyekszem írni, hogy mindenki megtalálja benne az üzenetet.

Az autentikus zsidóság a külvilágtól szinte hermetikusan el van zárva. Többféle „érthetetlen” nyelv vegyítéséből (főleg héber, jiddis, arámi, de magyar, angol és görög vendégszavakkal fűszerezett) keletkezett zsargont használunk a mindennapi beszélgetéseinkhez. Pedig sok üzenet gyakran életbevágóan fontos, vallásos zsidók, nem vallásos zsidók, és nem zsidók számára is. Időről-időre akadnak olyanok, akik vállalják, hogy érthető módon, megmutatnak belőle egy részletet, úgy, ahogy ők megértették. Úgy, ahogy abban az adott korban szokás. A régi középkori rabbik filozófiai tanításokat osztottak meg másokkal. Később minden falunak volt egy „rebbéje”, aki zsidókhoz és gyakran nem zsidókhoz is egyaránt az ő nyelvükön szólt, amikor értő fülekre talált.

Elsősorban magyar nyelven éneklek, de ha a szavak azt kívánják, angolra váltok. És igyekszem mellékelni a dalokhoz egy-egy héber nyelvű „magot”, amit általában egy szent szövegből választok ki, az üzenetnek megfelelően. Ezzel nem azt akarom elérni, hogy senki ne értse, éppen ellenkezőleg: itt, a blogomon minden idegen nyelvű szöveg jelentését röviden elmagyarázom. Nem titok: ha valaki e dalok által kedvet kap ahhoz, hogy közelebb kerüljön ehhez a szerintem varázslatos örökséghez, annak nagyon fogok örülni. De ha csak valaki hallgatja, ismétli ezeket a dalokat, és rátalál bennük egy gondolatra, ami szebbé tudja tenni a napjait, az is óriási siker.

Különleges szerepet tölt be a zene a világunkban. Ez az a médium, ami az emberek egy jelentős részének az ideje jelentős részét kitölti. Ez egy olyan pohár, amibe nem mindegy, hogy mit töltünk. Az egészséges életmód-mozgalomnak köszönhetően az emberek egyre tudatosabban táplálják a testüket. Remélem, hamarosan eljön az az idő, amikor a lelki táplálékunkat is ugyanilyen igényesen válogatjuk meg.

A továbbiakban ezen a felületen osztom meg dalaimat, amint elkészültek, és röviden írok is róluk néhány sort. A tarsolyomban van már 11 félkész dal. Első célként ezek befejezését tűztem ki, ezzel a nyilvános vállalással igyekszem kötelezni magamat az elkészítésükre.

A bejegyzés trackback címe:

https://binjomin.blog.hu/api/trackback/id/tr8712336289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.